Novosti

11.12.2018.

Slobodna katolička Crkva je dobila novog predsjedavajućeg nadbiskupa! Riječ je o nadbiskupu Willamu Downeyu iz SAD-a, koji već godinama služi kao provincijski nadbiskup za Sjedinjene Američke Države,  te koji kao aktivni klerik u Crkvi služi već preko 50 godina, a od tog vremenskog razdoblja, 21 godinu kao biskup. Boravi i djeluje u naselju Ojai u Kaliforniji.

Našem novom predsjedavajućem nadbiskupu želimo puno uspjeha u daljnjem služenju, uz obilje snage, mudrosti i Božjeg blagoslova!

16.10.2018.

Ovim putem javljamo tužnu vijest da je predsjedavajući nadbiskup Slobodne katoličke Crkve preč. Graham Sidney Wale blago u Gospodinu preminuo u ponedjeljak 8. listopada u jutarnjim satima.

Nadbiskup Graham je posvećen za biskupa 15. travnja 2000. godine u crkvi Sv. Franje Asiškog u Tekels Parku u Engleskoj. 5 godina kasnije, od strane Opće episkopalne sinode Crkve izabran je za predsjedavajućeg biskupa Crkve, a dužnost je počeo obnašati na Božić 2005. godine.

U zadnjih 13 godina, koliko je obnašao dužnost nadbiskupa predsjednika, te u 18 godina biskupstva, nadbiskup Graham je ostavio neizbrisiv trag u životu naše Crkve, čineći je važnim dionikom kršćanskog svijeta, unatoč svim izazovima i teškoćama s kojim se Crkva suočila tijekom tog vremena. Također, tijekom navedenog razdoblja, posredstvom rukopolaganja nadbiskupa Grahama, posvećeno je oko 20 biskupa te velik broj svećenika, đakona i ostalih klerika, čime je Crkva postala bogatija za daljnje apostolsko djelovanje.

Svi koji su poznavali blagopokojnog nadbiskupa Grahama nisu u njemu vidjeli samo sebi nadređenu osobu u crkvenoj hijerarhiji, nego i velikog prijatelja. Prema svim ljudima se odnosio prijateljski i s velikim poštovanjem, a mi, članovi crkvenog klera i vjernici laici, smo u njemu uvijek mogli naći osobu koja je bila tu za nas, i radi nas. Kao takav, svoju ulogu predsjedavajućeg nadbiskupa je obnašao kako i dolikuje – služeći svim ljudima u potpunosti, bez obzira, bili oni članovi Crkve ili ne.

Iako tužni zbog nemjerljivog gubitka za našu Crkvu, kao i za kršćanski svijet općenito, ujedno možemo biti i sretni što je duša našeg dragog Grahama našla mir u Gospodinu.

Postupak izbora novog predsjedavajućeg nadbiskupa je pokrenut, te ćete, po izboru istog, biti pravodobno obaviješteni.

Sveta misa zadušnica (Requiem) je održana 9. listopada 2018.g. u 19 sati u crkvi Sv. Arkanđela Mihaela Slobodne katoličke Crkve u Zagrebu, Ulica Pavla Hatza 13.

Svjetlost vječna svjetlila nad njim. Počivao u miru Božjem.